Bahan-Bahannya:
500 gram sotong segar
3 siung bawang putih - dilumatkan
3 ulas bawang merah – dilumatkan
½ inci halia - dilumatkan
1 ulas bawang besar – dihiris membulat
1 batang serai – diketuk
3 biji cili padi
1 sudu kecil halba
½ cawan air asam jawa
3 biji lada merah – di belah 4 rangi tanpa putus
Sedikit belacan
Garam, serbuk perasa
Gula (biasanya kemanisan sotong telah memadai)
Cara-Cara
Membuatnya:-
- Sotong dibersihkan, dibasuh dengan air garam, dibilas dan ditoskan.
- Bawang putih dan bawang merah dilumatkan.
- Masukkan sotong, bawang yang telah dilumatkan, bawang besar hiris, serai, cili padi, halba, air asam jawa dan sedikit belacan, tambahkan air setakat sotong terendam sahaja.
- Masak sehingga mendidih, uji kecukupan rasa, tambah garam dan gula (jika perlu).
- Bubuh lada merah dan biarkan mendidih sekali lagi
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment