Saturday, April 8, 2006

Gulai Ikan Aya Untuk Nasi Dagang - Tok Jah

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan aya - potong 5 bahagian (rebus kukus dengan garam, asam keping, sedikit gula melaka dan daun pandan). Untuk lebih enak ... dasar periuk diletakkan rakit bilah tebu, susun ikan di atas bilah tebu dan dimasak sehingga air kering dan padamkan api sebaik kering.

Bahan-bahan untuk dikisar:
15 ulas lada kering - dibasuh dan direndam air panas terlebih dahulu dan ditoskan.
2 biji bawang besar
15 biji bawang merah
2 siong bawang putih
2 inci halia
4 inci lengkuas
1/2 inci kunyit



1 1/2 biji kelapa - ambil santan
1 cawan minyak masak untuk menumis
4 sudu besar ketumbar
6 sudu besar jintan manis
15 biji cili padi
1 kerek manisan (Gula Melaka)
7 biji belimbing buluh (celur terlebih dahulu)
Belacan
Gula, Cuka dan Garam secukup rasa.

Cara-cara Membuatnya
1.  Kisar semua bahan yang perlu dikisar.
2.  Panaskan minyak di dalam periuk Tumis bahan yang dikisar sehingga keluar bau. Masukkan secawan air, tunggu sehingga menggelegak.
3.  Masukkan ketumbar dan jintan manis.
4.  Masukkan santan, asam keping, garam, manisan, gula dan satu sudu cuka makan.
5.  Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, dipanaskan dengan api perlahan sehingga 2 1/2 jam atau lebih.
6.  Kemudian masukkan ikan yang telah dikukus, cili padi, belimbing buluh, panaskan lagi hingga menggelegak sekali lagi dan sudah siap untuk dimakan dengan nasi dagang atau nasi himpit.




   

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0