Bahan-bahannya:-
1 kg ikan keli pasar tani – disiang dan dibersihkan
5 siung bawang putih
12 biji bawang merah
5 – 10 biji cili padi
10 biji lada merah
3 biji tomato
5 sudu besar minyak masak
1 cawan air Asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Layang percikan garam halus ke atas ikan keli.
2.
Panaskan minyak, goreng ikan keli sampai garing.
Ketepikan.
3.
Lumatkan bawang putih, bawang merah, cili padi,
lada merah dan tomato.
4.
Tumiskan bahan yang telah dilumatkan hingga naik
bau.
5.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
6.
Masak sehingga air asam jawa mendidih dan
masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi dan gaul sampai rata dan masak sehingga
sering.
7.
Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment