Wednesday, April 24, 2019

KARIPAP MINI

CARA MEMBUAT KARIPAP MINI

BAHAN UNTUK DOH:-

450 gram tepung gandum
4 sudu minyak sapi
200 ml air
2 biji limau kasturi – ambil jusnya
3 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA MEMBUATNYA:-


1.    Masak minyak sapi, air dan garam hingga mendidih. Padamkan api dan masukkan jus limau kasturi.
2.   Tuang air minyak yang panas ke dalam tepung dan uli hingga sebati. Diamkan selama 10 minit.
3.   Canai doh hingga nipis, kemudian terap bulatan menggunakan paip pvc 1 ¼ inci atau saiz lebihkurang.
4.      Isikan inti dan kelim kemas-kemas.
5.      Goreng karipap dalam minyak yang terendam dan toskan sebaik masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

INTI KARPAP – SERUNDING

Bahan-bahannya:-

1 kilogram daging lembu/kerbau – direbus dan disiat

1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu ketumbar
1 sudu serbuk jintan
3 cawan santan (1 ½ biji kelapa – diperah dengan 3 cawan air)
1 sudu gula perang
Garam secukupnya

Bahan Yang Perlu Dilumatkan:-

5 batang serai
7 siung bawang putih
10 biji bawang merah
1 inci halia
2/3 inci lengkuas
30 tangkai lada kering – rendam dalam air panas

Cara-cara Membuatnya:-

1.     Panaskan kuali, masukkan santan dan bahan yang telah dilumatkan, daging dan semua bahan rempah yang lain.
2.      Masak dengan api yang sederhana dan selalu mengacaunya hingga kering.
3.   Apabila hampir kering, perlahankan api dan sentiasa mengacaunya hingga garing. Jangan sesekali dibiarkan nanti serunding hangus.
4.      Setelah masak, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
5.      Sesuai untuk inti karipap, pulut lepa atau dimakan bersama nasi atau pulut dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0