Bahan-bahannya:-
500 gram ketam segar
3 biji lada hijau - ditumbuk
3 biji lada merah – ditumbuk
1 siung bawang putih – ditumbuk
5 biji cili padi - ditumbuk
1/2 inci halia – ditumbuk
½ inci lengkuas - ditumbuk
2 ½ cawan santan pekat
1 cawan air
2 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit - dihiris
Sedikit belacan
Garam
Serbuk perasa
Cara-Cara
Membuatnya:-
1.
Bersihkan ketam dengan membuang duri dan sebaiknya
belah dua untuk membuang pasir, lukakan sedikit bahagian tangan sepit untuk
serapan ramuan masakan.
2.
Masukkan ketam yang telah dibersihkan ke dalam
periuk, bahan yang telah ditumbuk, santan, asam keping, belacan, daun kunyit
dan serbuk perasa.
3.
Masak sambil mengacau perlahan-lahan sehingga
mendidih dan uji kecukupan rasa. Tambah garam.
4.
Masak 3 minit lagi. Padamkan api, siap untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment