Friday, May 24, 2019

KETAM LEMAK CILIPADI


Bahan-bahannya:-

500 gram ketam segar
3 biji lada hijau - ditumbuk
3 biji lada merah – ditumbuk
1 siung bawang putih – ditumbuk            
5 biji cili padi - ditumbuk
1/2 inci halia – ditumbuk
½ inci lengkuas - ditumbuk
2 ½ cawan santan pekat
1 cawan air
2 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit - dihiris
Sedikit belacan
Garam
Serbuk perasa

Cara-Cara Membuatnya:-


1.       Bersihkan ketam dengan membuang duri dan sebaiknya belah dua untuk membuang pasir, lukakan sedikit bahagian tangan sepit untuk serapan ramuan masakan.
2.       Masukkan ketam yang telah dibersihkan ke dalam periuk, bahan yang telah ditumbuk, santan, asam keping, belacan, daun kunyit dan serbuk perasa.
3.       Masak sambil mengacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan uji kecukupan rasa. Tambah garam.
4.       Masak 3 minit lagi. Padamkan api, siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0