Bahan-Bahannya:-
1 bungkus paket mee lidi – direbus dan ditoskan (Pok Jak guna mee kuning)
200gm isi ayam segar – dipotong nipis
5 ekor udang galah– dibelah belakang, potong ekor dan
dibuang janggut serta tanduknya).
3 siung bawang putih - diketuk
3 siung bawang putih - diketuk
5 ulas bawang merah - dilumatkan
1 ½ sudu lada hitam – ditumbuk kasar
2 liter air
10 biji bebola maklau (makanan laut – udang, sotong, ikan, ketam – atas pilihan)
3 biji telur – diapungkan dalam kuah
½ batang karot - dihiris
1 ikat sawi
2 biji tomato – dibelah 6
1 ½ sudu lada hitam – ditumbuk kasar
2 liter air
10 biji bebola maklau (makanan laut – udang, sotong, ikan, ketam – atas pilihan)
3 biji telur – diapungkan dalam kuah
½ batang karot - dihiris
1 ikat sawi
2 biji tomato – dibelah 6
1 biji lada merah – dihiris serong
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang – potong-potong
Minyak masak – untuk menumis
Cara-Cara Membuatnya:
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang – potong-potong
Minyak masak – untuk menumis
Cara-Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau wangi dan selepas itu masukkan bawang yang dilumatkan bersama lada hitam, tumis biar betul-betul garing.
- Masukkan hirisan ayam sampai separuh masak. Kemudian masukkan air secukupnya.
- Masak hingga mendidih dan ayam empuk, kemudian masukkan udang galah serta bebola maklau.
- Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuah. Jangan dikacau, biarkan telur tidak bercantum antara satu sama lain.
- Kemudian masukkan karot yang dihiris. Masukkan pula sawi serta garam dan sedikit gula.
- Kemudian masukkan mee yang telah ditos tadi, tomato dan hirisan lada merah. Kacau perlahan-lahan.
- Masak sekejap hingga kuah mendidih sekali lagi hingga mee kembang sedikit.
- Angkat dan hidangkan. Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan bersama kicap cili api potong.
No comments:
Post a Comment