Bahan-bahannya:-
500 gm lala - dicuci bersih – direndam 15 minit dan
dibersihkan lagi
5 siung bawang putih - dilumatkan
2 inci halia - dihiris halus-halus
1 sudu serbuk kari ikan
2 1/2 sudu sos tiram
1 sudu sos ikan (boleh diganti budu)
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji lada bangala merah – dipotong dadu kecil
1 biji lada bangala hijau – dipotong dadu kecil
Secekak daun selasih
Sedikit tepung jagung dilarutkan di dalam air
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup rasa
Daun bawang setangkai - dihiris
Cara-Cara
Membuatnya:-
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama sos tiram, serbuk kari ikan dan halia.
- Masukkan lala, gaul rata dan tutup sebentar.
- Selepas 2 minit buka tudungnya, masukkan larutan tepung jagung, sos ikan, lada bengala, bawang besar daun selasih dan daun bawang. Gaul hingga sebati.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment