Bahan-bahannya:-
600 gram ketam saiz sederhana – dibersihkan
5 siung bawang putih - dilumatkan
5 sudu lada boh
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 ikat daun kucai kecil (1 jari) - dipotong pendek-pendek 3 cm
1 ikat daun kucai kecil (1 jari) - dipotong pendek-pendek 3 cm
garam dan perasa secukupnya
daun bawang untuk hiasan
3 sudu minyak masak - untuk menumis
Cara-Cara
Membuatnya:-
- Bersihkan ketam dan goreng sebentar.
- Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan lada boh hingga garing. Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Selepas itu, masukkan ketam dan bawang besar, gaul hingga rata, kemudian masukkan daun kucai yang dipotong pendek-pendek (3 cm). Gaul hingga rata. Angkat.
- Hiaskan dengan daun bawang dan hirisan lada merah.
No comments:
Post a Comment