Bahan-bahannya:-
500 gram sotong
10 tangkai lada kering – dibersih dan direndam air panas,
ditoskan.
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 sudu minyak
Sedikit belacan
1 sudu kicap pekat
½ cawan Air asam jawa
Serbuk perasa
Garam
Gula
Cara-Cara
Membuatnya:-
1. Sotong
dibersihkan, dibasuh dengan air garam, dibilas dan ditoskan.
2. Boleh
tanpa potong atau dikerat sotong anggaran satu inci satu inci, atas pilihan.
3. Lumatkan
lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia.
4. Panaskan
sedikit minyak, tumis bahan yang dilumatkan sehingga naik bau.
5. Masukkan
sotong, belacan dan tambah air sehingga sotong tenggelam dan dipanaskan
sehingga air mendidih dan sering perlahan-lahan.
6. Apabila
air yang sering hampir kering serta naik minyak, masukkan hirisan bawang besar,
kicap pekat dan gaul hingga rata.
7. Padamkan
api setelah bawang besar layu. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment