Sunday, May 26, 2019

SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA


Bahan-bahannya:-

500 gram sotong
10 tangkai lada kering – dibersih dan direndam air panas, ditoskan.
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 sudu minyak
Sedikit belacan
1 sudu kicap pekat
½ cawan Air asam jawa
Serbuk perasa
Garam
Gula

Cara-Cara Membuatnya:-

1.       Sotong dibersihkan, dibasuh dengan air garam, dibilas dan ditoskan.
2.       Boleh tanpa potong atau dikerat sotong anggaran satu inci satu inci, atas pilihan.
3.       Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia.
4.       Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dilumatkan sehingga naik bau.
5.       Masukkan sotong, belacan dan tambah air sehingga sotong tenggelam dan dipanaskan sehingga air mendidih dan sering perlahan-lahan.
6.       Apabila air yang sering hampir kering serta naik minyak, masukkan hirisan bawang besar, kicap pekat dan gaul hingga rata.
7.       Padamkan api setelah bawang besar layu. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0