Sunday, May 26, 2019

KAILAN IKAN MASIN

Bahan-Bahannya:-

3 siung bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar – dihiris membulat
4 tangkai cili padi – diketuk
1 tangkai lada merah – dihiris
1 sudu sos tiram
1 senduk air
1 keping kecil isi ikan masin (Tenggiri), potong kecil
1 ikat kalian, dibersihkan dan batang dihiris nipis
½ sudu kecil serbuk perasa
2 sudu minyak masak – untuk menumis

Cara-cara Membuatnya:-

  1. Panaskan periuk, masukkan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan bawang besar dan cili padi, masak hingga bawang layu, masukkan sos tiram dan air.
  3. Masukkan ikan masin, kalian, lada merah dan serbuk perasa. Gaul dan balik-balikkan hingga sayur masak.
  4. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0