Bahan-bahannya:-
500 gram udang harimau - dibersihkan dan diperap dengan ½
sudu kecil gula dan ½ sudu kecil lada sulah)
Bahan Yang Perlu
Dilumatkan
5 siung bawang putih
1 batang serai
1 inci belacan
5 ulas bawang merah – dihiris kecil
1 inci halia – dihiris kecil
Perasa:
1 ulas bawang besar – dihiris membulat
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu pes cili
Dimasukkan Akhir:
2 biji kuning telur
½ sudu kecil lada sulah
Sedikit daun bawang (dihiris)
Cara-Cara Membuatnya:-
- Panaskan 4 sudu minyak masak. Tumis bahan yang dilumatkan sehingga naik bau wangi. Masukkan bahan perasa, sos tomato, sos tiram, sos cili dan hirisan bawang besar.
- Masukkan udang yang diperapkan tadi, gaul rata hingga udang harimau bertukar warna merah.
- Apabila sudah serata, akhir sekali masukkan kuning telur dan lada sulah. Setelah kuning telur mula berkental, masukkan daun bawang hiris. Gaul. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment