Thursday, May 30, 2019

MEE JAWA

Bahan-Bahannya:-

1 kg mee kuning - dicelur
½  kg daging - rebus lembut dan hiris nipis; guna air rebusan untuk membuat kuah
300gm tauge - buangkan akarnya
5 biji lada merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus – dibelah

Bahan Untuk Kuah: 

Bahan untuk dilumatkan
3 siung bawang putih 
5 ulas bawang merah 
3 batang serai 
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
½ cawan udang kering 
  
½  kg keledek - direbus dan dihancurkan
2 sudu cili boh
2 sudu serbuk kari daging
air rebusan daging
Gula – secukup rasa
Garam – secukup rasa
Minyak masak – untuk menumis

Perasa
3 biji limau kasturi - dibelah
2 tangkai daun bawang – dihiris
Sedikit bawang goreng – untuk ditabur

Cara-Cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang telah dilumatkan, rempah dan cili boh hingga garing.
  2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
  3. Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
  4. Isikan mee di dalam mangkuk, masukkan tauhu, tauge, telur, daging dan lain-lain bahan yang dihiris.
  5. Tuangkan kuah yang panas ke atasnya semangkuk. Tabur daun bawang dan bawang goreng.
  6. Siap untuk dihidangkan bersama sebelah limau kasturi untuk perahan sebelum dimakan.
  7. Sediakan juga sambal cili kicap untuk menambah selera.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0