Bahan-Bahannya:-
1 kg mee kuning - dicelur
½ kg daging - rebus lembut dan hiris nipis; guna air rebusan untuk membuat kuah
300gm tauge - buangkan akarnya
5 biji lada merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus – dibelah
½ kg daging - rebus lembut dan hiris nipis; guna air rebusan untuk membuat kuah
300gm tauge - buangkan akarnya
5 biji lada merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus – dibelah
Bahan Untuk Kuah:
Bahan untuk dilumatkan
3 siung bawang putih
5 ulas bawang merah
3 batang serai
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
½ cawan udang kering
5 ulas bawang merah
3 batang serai
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
½ cawan udang kering
½ kg keledek - direbus dan dihancurkan
2 sudu cili boh
2 sudu serbuk kari daging
air rebusan daging
Gula – secukup rasa
Garam – secukup rasa
2 sudu serbuk kari daging
air rebusan daging
Gula – secukup rasa
Garam – secukup rasa
Minyak masak – untuk menumis
Perasa
3 biji limau kasturi - dibelah
2 tangkai daun bawang – dihiris
3 biji limau kasturi - dibelah
2 tangkai daun bawang – dihiris
Sedikit bawang goreng – untuk ditabur
Cara-Cara Membuatnya:
Cara-Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang telah dilumatkan, rempah dan cili boh hingga garing.
- Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
- Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
- Isikan mee di dalam mangkuk, masukkan tauhu, tauge, telur, daging dan lain-lain bahan yang dihiris.
- Tuangkan kuah yang panas ke atasnya semangkuk. Tabur daun bawang dan bawang goreng.
- Siap untuk dihidangkan bersama sebelah limau kasturi untuk perahan sebelum dimakan.
- Sediakan juga sambal cili kicap untuk menambah selera.
No comments:
Post a Comment