Bila
anda pergi ke Pekan Kuala Berang, Terengganu. Jangan lupa untuk lajak ke depan
kurang 1km menyeberangi sungai Terengganu ke Kampung Gaung, Kuala Berang. Di
situ ada gerai menjual jagung, belilah jagung di situ yang segar dari ladang. Kak
Mas kalau ke sana biasa beli untuk diagihkan kepada keluarga. Suami Kak Mas
suka jagung rebus dan Kak Mas dan anak-anak gemar makan bubur jagung. Anak-anak
pula memang tidak suka jagung tin. Biasanya Kak Mas akan simpan 7 tongkol untuk
dibuat bubur.
Resipi Bubur Jagung
Gaung:
Bahan-bahannya:
7
tongkol jagung diambil isinya.
150
ml Air
1
keret manisan / Gula Melaka
200
gram Gula Pasir
Sedikit
Garam
200
ml Santan Kotak
100
gram manik sagu
1
helai daun pandan
1
biji telur ayam segar
Cara-cara
membuatnya:
1. Masukkan
jagung dan air ke dalam periuk rebus hingga mendidih
2. Tambahkan
manik sagu, gula melaka, gula pasir, sedikit garam serta daun pandan. Biarkan hingga
larut dan mendidih sekali lagi.
3. Kemudian,
masukkan santan kotak dan kacau sehingga masak, pecahkan sebiji telur yang
telah dipukul, gaul serata. Siap! Sedia untuk dinikmati.
4. Hidangkan dengan roti atau
biskut jagung, jagung lagi.
No comments:
Post a Comment