Saturday, May 23, 2020

BUBUR JAGUNG GAUNG

Bila anda pergi ke Pekan Kuala Berang, Terengganu. Jangan lupa untuk lajak ke depan kurang 1km menyeberangi sungai Terengganu ke Kampung Gaung, Kuala Berang. Di situ ada gerai menjual jagung, belilah jagung di situ yang segar dari ladang. Kak Mas kalau ke sana biasa beli untuk diagihkan kepada keluarga. Suami Kak Mas suka jagung rebus dan Kak Mas dan anak-anak gemar makan bubur jagung. Anak-anak pula memang tidak suka jagung tin. Biasanya Kak Mas akan simpan 7 tongkol untuk dibuat bubur.





Resipi Bubur Jagung Gaung:

Bahan-bahannya:
7 tongkol jagung diambil isinya.
150 ml Air
1 keret manisan / Gula Melaka
200 gram Gula Pasir
Sedikit Garam
200 ml Santan Kotak
100 gram manik sagu
1 helai daun pandan
1 biji telur ayam segar

Cara-cara membuatnya:


1.      Masukkan jagung dan air ke dalam periuk rebus hingga mendidih

2.      Tambahkan manik sagu, gula melaka, gula pasir, sedikit garam serta daun pandan. Biarkan hingga larut dan mendidih sekali lagi.

3.      Kemudian, masukkan santan kotak dan kacau sehingga masak, pecahkan sebiji telur yang telah dipukul, gaul serata. Siap! Sedia untuk dinikmati.

4.      Hidangkan dengan roti atau biskut jagung, jagung lagi.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0