Monday, January 17, 2022

Hidangan "Shell Out" Menggunakan PES TOMYAM SPECIAL KakMas

Untuk Penyediaan Hidangan “Shell Out”

1.      Panaskan kuali, masukkan minyak zaitun dan satu sudu butter, masukkan semua bahan tumis dan tumis hingga naik bau.

2.      Masukkan 4 sudu Pes Tomyam Special KakMas, masukkan 2 sudu rempah kari, 2 tangkai daun kari, masukkan air rebusan sayur dan makanan laut, masukkan gula perang, kiub pati ayam, sos cili.

3.      Apabila air mula mengurang, masukkan sebiji telur; kemudian masukkan (makanan laut yang telah direbus seperti ketam, udang, lala, sotong (segar atau sotong celup tepung yang siap masak) gaul sebati. Akhir sekali masukkan kerang yang telah direbus. Gaul rata dan tambahkan lada sulah, perah limau nipis, garam secukup rasa.

4.      Tuangkan di atas hamparan, hiaskan dengan sayur yang telah dicelur; seperti brokoli, bunga kobis, potongan tongkol jagung manis, jagung muda, karot dan potongan hirisan lemon.

5.      Akhir sekali perah lemon sebelum dimakan bersama nasi panas.

 

BUKU RESIPI HAMEMAH

Sila layari; hamemah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0