Thursday, October 15, 2020

Minuman Kopi - AMERICANO

AMERICANO

BAHAN-BAHANNYA

  1. Satu atau hingga dua sudu makan serbuk kopi Qahva Premium halus.
  2. 250 ml air panas.
  3. Susu segar

CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan serbuk kopi Qahva Premium ke dalam kole.
  2. Tuang 2/3 mug air panas ke dalam kole.
  3. Kacau hingga rata.
  4. Gunakan penapis dan sehelai letakkan kertas penapis untuk menghalang habuk kopi.
  5. Tuang kopi ke dalam penapis dan tunggu hingga kesemua air telah turun ke dalam mug anda.
  6. Tambahkan susu dan air panas hingga memenuhi mug.
  7. Hidangkan mug bersama piring dan sudu.
  8. Rasailah kenikmatan haruman Americano anda.
  9. (Untuk lebih sedap, terlebih dahulu tarik susu dalam kole yang lain sehingga berbuih barulah dimasukkan ke dalam air kopi anda.)

 #carabuatserbukkopi


Kerjaya Barista Semakin Popular

 Kerjaya Barista Semakin Popular

Istilah barista akhir-akhir ini sedang banyak diperbincangkan terlebih lagi dikalangan penggemar kopi yang sering duduk di kedai kopi. Meningkatnya peminat kopi maka meningkatnya karya kopi seiring bertambahnya minat untuk menjadi seorang barista kopi. Kata barista sendiri datang dari bahasa Itali yang berarti pelayan bar dan merupakan posisi yang agak terhormat dan terlihat profesional.

Kerjaya barista sangat penting bagi sebuah kedai kopi, bar kopi, atau pun coffee shop kerana kopi barista merupakan kunci keberhasilan sesebuah kedai kopi. Barista merupakan pekerjaan yang berhubungan dengan penuh keterampilan, kreativiti, pengamatan seorang barista ketika melakukan pengukuran suhu dan tekanan dalam pembuatan espresso. Rumitnya proses pembuatan espresso secara manual inilah merupakan cabaran yang membuat banyak anak muda kini mulai menceburi kerjaya sebagai barista.


Thursday, October 8, 2020

Minuman Kopi - Espresso

ESPRESSO

BAHAN-BAHANNYA

 

1.     Satu atau hingga dua sudu makan serbuk kopi Qahva Premium halus.

2.     Satu cawan air panas.


CARA-CARA MEMBUATNYA

1.     Masukkan serbuk kopi Qahva Premium ke dalam kole.

2.     Tuang air panas.

3.     Kacau hingga rata.

4.     Gunakan penapis dan sehelai letakkan kertas penapis untuk menghalang habuk kopi.

5.     Tuang kopi ke dalam penapis dan tunggu hingga kesemua air telah memenuhi cawan anda.

6.     Rasailah kenikmatan haruman Espresso anda, dengan atau tanpa gula.  

Wednesday, October 7, 2020

CARA MUDAH UNTUK MENGGUNAKAN SEMULA KAPSUL KOPI ANDA

Kepada penggemar kopi kapsul tetapi rasanya kurang sedap sebab ada lagi kopi yang dibuat sendiri itu lebih sedap lagi daripada kopi yang sedia ada dalam kapsul tu ... jadi Kak Mas nak bagi petua penjimatan untuk menikmati kopi yang dipanggang sendiri. Bolehlah buat seperti yang Kak Mas buat ni .....





CARA MUDAH UNTUK MENGGUNAKAN SEMULA KAPSUL KOPI ANDA

1. Anda memerlukan gunting dan 2 kapsul kopi terpakai.

2. Untuk kapsul pertama, potong dan buat lubang bulat di bahagian bawah.

3. Kemudian; pada kapsul kedua, potong kapsul tengah. Bahagian bawah ini akan digunakan sebagai penutup.

4. Dengan menggunakan satu sudu teh, masukkan kopi halus ke dalam kapsul pertama, kemudian tutup dengan penutup yang dibuat dari kapsul kedua.

5. Kini dengan kapsul terpakai anda dapat membuat kopi kegemaran anda dengan berulangkali.

 

AN EASY WAY TO REUSE YOUR COFFEE CAPSULES

1. You need scissors and 2 used coffee capsules.

2. For the first capsule, cut and make a round hole at the bottom.

3. Then; on the second capsule, cut the middle capsule. This bottom will be used as a cover.

4. Using a teaspoon, insert the fine coffee into the first capsule, then cover with a lid made from the second capsule.

5. Now with used capsules you can make your favorite coffee over and over again.

Thursday, October 1, 2020

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

Bahan-Bahannya:

4 cawan gula pasir

2 cawan air

1 biji lemon

2 periuk untuk memasak (periuk yang agak dalam agar tidak melimpah ketika gula bergelegak membuih).

Cara-cara Membuatnya

Periuk I

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dengan 2 cawan air

2.    Masak sehingga semua gula telah melarut dan teruskan memasak dengan api yang sederhana sehingga 8 minit dan padamkan api. Ketepikan.

Periuk II

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dan perah 1 biji lemon

2.    Dengan api yang sederhana, masak sambil mengacau tanpa henti.

3.    Teruskan memasak selama 7 minit sehingga gula karamelized.

4.    Sambil mengacau, tuang Larutan Gula dari Periuk I secara beransur-ansur dengan tetap sehingga semua air gula habis dituang kedalam Periuk II.

5.    Teruskan memasak sambil mengacau selama 5 minit lagi.

6.    Padamkan api. Simpan dalam botol setelah sejuk. Labelkan … kut nanti disangka madu.

Wednesday, September 30, 2020

MEMBUAT SIRAP KOPI - SIRAP QAHVA HAROMA

Dengan adanya penapis air di rumah yang dapat membekalkan air sejuk dengan segera, menyediakan sirap kopi yang tersedia adalah suatu kelebihan untuk menikmati minuman sebaik sahaja anda sampai ke rumah setelah seharian bekerja. Atau dijadikan minuman ketika melakukan aktiviti membersihkan halaman rumah dengan badan yang panas berpeluh. Betapa segarnya terasa apabila anda dapat menikmati sirap kopi sejuk.

Bahan-bahannya:

1.    100 gram Serbuk kopi halus Qahva Haroma.
2.    500 ml air  
3.    500 gram gula pasir

Cara-cara membuatnya:-

1.    Panaskan 500 ml air hingga mendidih di dalam periuk.
2.    Ambil lebihkurang 200 ml air panas itu dan bancuh 100 gram serbuk kopi halus Qahva Haroma -biarkan 5 minit dan ditapis dengan penapis.
3.    Tuang air kopi tersebut ke dalam periuk air panas.
4.    Masukkan 500 gram gula pasir dan panaskan hingga larut.
5.    Setelah semua gula melarut, padamkan api dan biarkan sejuk.

Sirap Kopi siap untuk digunakan. Selamat mencuba. 

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0