Tuesday, June 30, 2009

Daging Masak Merah Sos Cili

Pagi tadi, aku dan suami bersarapan di warong Kg. Ladang, Jalan Sultan Sulaiman. Aku suka melihat situasi warong itu penuh dengan kuih-muih dan berbagai aneka jenis nasi. Suami ku memilih untuk makan nasi lemak dan telur separuh masak dan secawan air teh. Manakala aku makan nasi himpit dan juga secawan air teh.

Selepas sarapan, aku terus menghadiri kursus. Hari ini adalah hari terakhir aku berkursus dan berpisah dengan kawan-kawan aku yang sama hadir kursus. Pada sebelah petang aku mendapat sekeping sijil.

Petang tadi, bila sampai di rumah aku fikir sejenak, apa yang harus aku masak lauk untuk makan malam. Aku tanya suami ku apakah lauk yang hendak dimasak hari ini. Suami ku suruh masak daging merah sos bercili.

Bahannya :

¼ kilo daging – dihiris nipis
3 biji bawang putih ]
3 biji bawang besar ] dikisar
½ inci halia ]
3 sudu besar cili boh
3 sudu besar Sos Cili Maggie
2 sudu besar air asam jawa
Garam dan perasa – mengikut selera

1 biji bawang besar – dihiris untuk hiasan

½ cawan minyak

Caranya:-

Masukkan daging dan bahan yang dikisar bersama dengan cili boh, sos cili dan air asam jawa dan dicampurkan 5 gelas air. Biarkan daging itu separuh masak dan masukkan minyak kemudian masukkan bawang besar yang dihiris untuk dihias. Bila masak terus dihidangkan.

You all don’t be jelous, kami sekeluarga menikmati masakan ini bersama-sama dengan telur masin. Bestlah …pedas …

3 comments:

  1. Masakan ibu Hamemah lezat sekali. Ntar aku dibagi ya bu, jadi laper..

    ReplyDelete
  2. Enak nih kayaknya ...
    Hehehe ...
    Bawain satu ke rumah yah ...
    Hehehe ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...