Tuesday, January 18, 2000

TALAM BERLAUK


Bahan-bahan untuk membuat inti:-

200 gram daging gaul
2 biji kentang - dipotong dadu
1 biji bawang besar (dilumatkan)
1 paket rempah kari daging
2 biji lada merah (dihiris)
1 batang kecil karot (diparut)
Garam secukup rasa
1 sudu minyak masak

Cara-cara untuk membuat inti:

1.                   Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2.                   Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3.                   Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4.                   Biarkan sehingga semuanya masak empuk.

Bahan-bahan untuk tepung talam:


1 cawan tepung gandum
3 sudu tepung jagung
3 cawan santan
1 sudu kecil garam
1 biji telur ayam segar

Bahan untuk ditabur:-
Daun sup dan daun bawang secukupnya (dihiris)
Bawang goreng secukupnya
2 tangkai lada merah (dihiris)

Cara-cara Membuatnya:

1.                   Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan tapis.
2.                   Panaskan kukusan.
3.                   Leset minyak masak pada loyang.
4.                   Tuang adunan kedalam loyang dan kukus selama ½ jam.
5.                   Keluarkan loyang dari kukusan dan biarkan sejuk.
6.                   Tabur inti, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0