Bahan-bahan untuk membuat inti:-
200
gram daging gaul
2
biji kentang - dipotong dadu
1 biji
bawang besar (dilumatkan)
1
paket rempah kari daging
2
biji lada merah (dihiris)
1
batang kecil karot (diparut)
Garam
secukup rasa
1 sudu
minyak masak
Cara-cara untuk membuat inti:
1.
Panaskan minyak dan
tumiskan bawang besar.
2.
Masukkan rempah kari
dan masak hingga wangi.
3.
Masukkan daging dan
kentang. Kacau rata.
4.
Biarkan sehingga
semuanya masak empuk.
Bahan-bahan untuk tepung talam:
1
cawan tepung gandum
3 sudu
tepung jagung
3
cawan santan
1 sudu
kecil garam
1
biji telur ayam segar
Bahan untuk ditabur:-
Daun
sup dan daun bawang secukupnya (dihiris)
Bawang
goreng secukupnya
2
tangkai lada merah (dihiris)
Cara-cara Membuatnya:
1.
Campurkan semua bahan
dalam satu bekas. Kacau dan tapis.
2.
Panaskan kukusan.
3.
Leset minyak masak
pada loyang.
4.
Tuang adunan kedalam
loyang dan kukus selama ½ jam.
5.
Keluarkan loyang dari
kukusan dan biarkan sejuk.
6.
Tabur inti, daun sup,
daun bawang dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment