Wednesday, March 8, 2000

JONGKONG


Bahan-bahannya:-

2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
6 cawan santan pekat
Gula secukupnya
2 helai daun pandan - potong sebesar 2 inci
Daun pisang secukupnya - buat bakul

Cara-cara Membuatnya:-


1.               Gaul sebati santan dan garam.
2.               Di dalam bekas lain, gaul sebati tepung beras bersama 4 cawan santan. Masak dalam kuali dengan api yang perlahan sehingga masak dan pejal. Tutup api.
3.            Letak sepotong daun pandan di atas 2 helai daun pisang yang ditindih. Ambil 2 sudu tepung yang sudah masak dan letak di atas daun pandan. Tambah gula dan santan. Pastikan kanji tepung tadi tidak tertutup. Bungkus dan kokot dengan lidi. Buat hingga habis.
4.            Sementara itu panaskan kukusan.
5.             Kukus sampai santan masak lebih kurang 1 jam. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0