Bahan-bahannya:-
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
6 cawan santan pekat
Gula secukupnya
2 helai daun pandan - potong
sebesar 2 inci
Daun pisang secukupnya - buat
bakul
Cara-cara Membuatnya:-
1. Gaul sebati santan dan garam.
2. Di dalam bekas lain, gaul sebati tepung beras
bersama 4 cawan santan. Masak dalam kuali dengan api yang perlahan sehingga
masak dan pejal. Tutup api.
3. Letak sepotong daun pandan di atas 2 helai daun
pisang yang ditindih. Ambil 2 sudu tepung yang sudah masak dan letak di atas
daun pandan. Tambah gula dan santan. Pastikan kanji tepung tadi tidak tertutup.
Bungkus dan kokot dengan lidi. Buat hingga habis.
4. Sementara itu panaskan kukusan.
5. Kukus sampai santan masak lebih kurang 1 jam. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment