Bahan-bahan untuk membuat inti - topping
250 gram daging - dilumatkan
2 biji tomato – hiris
bulat-bulat
1 biji bawang besar – hiris
bulat-bulat
1 biji lada benggala kecil –
hiris bulat-bulat
2 siung bawang putih - cincang
3 keping nanas - potong dadu
1 cawan cendawan butang - potong
4
100 gram keju mozzarella - diparut
1 sudu minyak
3 sudu cili sos
1 cawan tomato puri
1 sudu kecil serbuk daun oregano
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuat inti - topping:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan separuh tomato puri, cili sos, garam,
oregano dan daging, kacau rata hingga daging masak.
3. Masak hingga pekat dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk membuat doh:
500 tepung gandum
11 gram yis segera
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 sudu majerin
1 cawan air suam
½ cawan minyak
Cara-cara Membuatnya:-
1. Gaul
rata semua bahan untuk doh sehingga lembut. Tutup dengan kain lembap dan biarkan
ia naik dua kali ganda.
2. Tumbuk-tumbuk
doh untuk keluarkan angin dan bahagikan kepada beberapa ketulan.
3. Bulatkan
adunan dan leperkan mengikut besar yang dikehendaki. Biarkan selama 15 minit.
Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
4. Bakar
doh dalam ketuhar selama 10 minit.
5. Keluarkan
dan ratakan tomato puri dikuti inti. Atur tomato, cili benggala, cendawan, nanas
dan tabur ke atasnya keju parut.
6. Bakar seketika hingga hingga keju cair
sepenuhnya. Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment