Thursday, March 16, 2000

KUIH KOSUI

Bahan-Bahannya:- 

250 g tepung gandum
125 g tepung ubi
20 g gula merah
125 g air
¼ sudu kecil kapur sirih
Kelapa parut putih - untuk hiasan

Cara-Cara Membuatnya:- 



  1. Buat air kapur dengan membancuh air dengan kapur sirih sehingga larut. Tapis air. 
  2. Gaulkan tepung gandum, tepung ubi, gula merah hingga rata, kemudian tuang air kapur sedikit demi sedikit sambil mengacau. 
  3. Agar bancuhan menjadi sempurna tidak terlalu pekat atau terlalu cair. 
  4. Setelah itu tuang bancuhan ke dalam loyang. 
  5. Kukus sehingga masak. Sejukkan. 
  6. Potong kecil-kecil dan gaulkan bersama kelapa parut dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0