Bahan-bahannya:-
1 biji jantung pisang
3 ulas lada merah – potong separuh terbelah memanjang
12 biji lada kering
6 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar dipotong 6
1 mangkuk santan pekat
1 cawan air asam jawa
1 sudu besar cuka
Sedikit belacan
Garam yang secukupnya.
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Belah memanjang jantung pisang kepada dua
bahagian selepas itu dicelur. Toskan dan perah serta ramas-ramas jantung pisang
itu untuk keluarkan airnya.
2.
Potong jantung pisang itu kepada bahagian-bahagian yang kecil.
3.
Lada kering perlu direndam air panas terlebih
dahulu hingga kembang. Toskan. Kemudian, lumatkan lada kering bersama bawang
merah dan bawang putih.
4.
Panaskan minyak dan tumis bahan giling, masukkan
santan dan masak hingga mendidih.
5.
Masukkan air asam jawa, belacan, cuka dan
garam. Selepas itu, masukkan jantung pisang, lada
merah dan bawang besar.
6.
Masak hingga kuahnya pekat. Siap untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment