Sunday, April 16, 2000

TOMYAM AYAM

Bahan-bahannya:-

Bahan A
500 gram ayam segar - potong kecil-kecil
1 biji bawang besar - dihiris
2 batang serai - dihiris
7 biji cili padi - dihiris
1 batang karot - dipotong-potong pendek
1 siong bawang putih - diketuk
1 inci lengkuas - diketuk
Akar pokok saderi - dicuci
3 helai daun limau purut - dicarik-carik
1 paket pes tomyam Adabi
Air 
Garam secukup rasa

Bahan B
100 g bunga kobis - dipotong kecil
3 biji tomato - dibelah
1 biji limau nipis - diambil jus
1 batang daun saderi - dicincang
1 pokok daun ketumbar - dicincang

Cara-cara Membuatnya:-

1.   Masukkan semua bahan A dan bubuh air hingga ayam ditenggelami air.
2.   Rebus hingga mendidih sehingga ayam masak lembut.
3.   Setelah itu masukkan bunga kobis dan tomato. Biarkan kembali mendidih sekejap.
4.   Masukkan daun saderi dan daun ketumbar. Kemudian jus limau nipis.
5.   Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0