Monday, May 15, 2000

GULAI DAGING


 Bahan-bahannya:-

500 gram daging
2 biji bawang merah - ditumbuk
2 siong bawang putih - ditumbuk
½ inci halia - ditumbuk
1 inci kulit kayu manis     - ditumis
1 kuntum bunga lawang - ditumis
2 biji buah pelaga - ditumbuk
3 kuntum bunga cengkih - ditumis
½ cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 biji kentang (potong 8)
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil rempah kari daging (bancuh dengan ¼ cawan air)
1 sudu kerisik
2 sudu minyak masak
1 ½ sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:


1.                   Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, buah pelaga.
2.                   Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk dan daun kari sehingga wangi.
3.                   Masukkan rempah kari dan kacau sehingga terbit minyak.
4.                   Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
5.                   Masukkan santan cair dan kerisik dan biarkan sehingga mendidih.
6.                   Masukkan santan pekat. Biarkan mendidih dan reneh lagi sehingga nampak naik minyak.
7.                   Masukkan garam, kacau dan biarkan pekat. Tutup api. Angkat dan hidang bersama nasi atau roti jala. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0