Setelah beberapa hari masak lauk ayam, petang ni Kak Mas nak buat sesuatu yang special. Ada banyak kaki ayam dalam peti sejuk, biasanya Kak Mas suka buat sop tetapi kali ni Kak Mas nak buat kerabu. Antara makanan kegemaran anak Kak Mas. Resepi ni Kak Mas dapat dari emak sepupu Kak Mas yang buat kraftangan mengkuang dan tinggal di Gong Nangka, Marang.
Kerabu Kaki Ayam
12 pasang kaki ayam
1 batang timun
2 biji bawang besar
12 helai daun pudina
3 helai daun bawang
1 biji limau nipis
1/2 cawan santan pekat
6 biji cili burung
2 biji lada merah
cuka, garam dan gula
Cara-cara
Membuatnya
1. Bersihkan kaki
ayam, buang sisik dan potong kuku serta kerat 2 atau 3 bahagian.
2. Di dalam
periuk, bubuh air hingga kaki ayam tenggelam, seulas bawang putih yang dihiris
dan garam. Rebus dengan api yang sederhana hingga lembut.
3. Sementara itu, bawang
besar, daun pudina dan timun hendaklah dipotong halus-halus memanjang.
4. Setelah kaki
ayam masak. Angkat dan tos. bubuh dalam mangkuk salad.
5. Dalam keadaan
panas itu, campurkan bahan-bahan yang telah dipotong bersama kaki ayam dan
tuang santan, gaulkan hingga sekata.
6. Taburkan
hirisan cili burung dan lada merah. Perah limau nipis dan gaulkan hingga
sekata.
7. Bubuh cuka,
garam dan gula ikut citarasa.
8. Hidangkan. Makan
sewaktu panas ni memang best.
No comments:
Post a Comment