Bahan-bahannya:-
3 cawan tepung gandum
½ cawan Nestum
½ cawan ikan bilis - dilumatkan
hingga halus (atau boleh ganti dengan kiub perasa ikan bilis)
1 batang karot - parut
1 biji bawang besar - dicincang
2 tangkai lada merah
1 tangkai daun bawang
1 biji telur ayam segar
½ sudu kecil garam
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan
kesemua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk. Bancuh pekat dengan air yang
mencukupi.
2. Sementara
itu panaskan minyak di dalam kuali.
3. Goreng
adunan tadi dengan menggunakan sudu satu persatu. Masak hingga warna keemasan
dengan api yang sederhana kecil dan angkat.
4. Hidangkan
bersama cili sos atau sos tomato. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment