Friday, June 16, 2000

KUIH LAPIS

Bahan-Bahannya:-

250 g Tepung
25 g Tepung kacang hijau
25 g Tepung ubikayu
25 g Tepung sagu
330 g Gula
350 g Santan pekat
700 g Air
9 helai daun pandan - ambil jusnya
Pewarna merah

Cara-Cara Membuatnya:-





  1. Campurkan tepung beras, tepung kacang hijau, tepung ubikayu dan tepung sagu dengan air dan gula.Tambahkan santan pekat dan kacau.
  2. Bahagikan campuran kepada tiga bahagian dan tambahkan setiap bahagian dengan warna merah, warna hijau (jus pandan) dan tanpa pewarna.
  3. Lesetkan minyak pada acuan dan panaskan di dalam periuk stim.
  4. Tuangkan satu lapisan nipis ke dalam loyang tersebut bermula dengan campuran tak berwarna, hijau dan diikuti merah.
  5. Stimkan selama 4-5 minit untuk setiap lapisan. Ulangi sehingga semua bahan campuran habis tanpa membazir.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0