250 g Tepung
25 g Tepung kacang hijau
25 g Tepung ubikayu
25 g Tepung sagu
330 g Gula
350 g Santan pekat
700 g Air
9 helai daun pandan - ambil jusnya
Pewarna merah
Cara-Cara Membuatnya:-
- Campurkan tepung beras, tepung kacang hijau, tepung ubikayu dan tepung sagu dengan air dan gula.Tambahkan santan pekat dan kacau.
- Bahagikan campuran kepada tiga bahagian dan tambahkan setiap bahagian dengan warna merah, warna hijau (jus pandan) dan tanpa pewarna.
- Lesetkan minyak pada acuan dan panaskan di dalam periuk stim.
- Tuangkan satu lapisan nipis ke dalam loyang tersebut bermula dengan campuran tak berwarna, hijau dan diikuti merah.
- Stimkan selama 4-5 minit untuk setiap lapisan. Ulangi sehingga semua bahan campuran habis tanpa membazir.
No comments:
Post a Comment