500 g Tepung beras
1 gelas Gula
1½ gelas Air Panas
2 senduk Minyak masak
Cara-Cara Membuatnya:-
- Larutkan gula di dalam air panas. Campurkan sirap panas dengan tepung beras sedikit demi sedikit untuk mendapatkan adunan yang pekat dan licin.
- Biarkan adunan dalam suhu bilik selama 20-30 minit. Panaskan minyak di dalam kuali.
- Sementara itu anggarkan cedukan hingga dapat dibuat 12 ceduk atau 12 keping kuih karas.
- Tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan kuih karas dan pusingkan acuan tersebut untuk menghasilkan satu lapisan nipis, berbentuk jala di dalam minyak panas.
- Pastikan kawalan api dapur agar karas tidak hangus.
- Ayun putarkan adunan menjadi jala sebesar ukuran 6 inci garispusatnya.
- Apabila jala menjadi warna keperangan, lipatkan kuih menjadi setengah. Angkat dan letak di atas tapisan sekejap, biarkan minyak turun.
- Siap untuk dihidang. Jika hendak dibungkus, susun di atas kertas tisu dapur terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment