Saturday, September 16, 2000

KUIH KARAS

Bahan-Bahannya:-

500 g Tepung beras
1 gelas Gula
1½ gelas Air Panas
2 senduk Minyak masak

Cara-Cara Membuatnya:-




  1. Larutkan gula di dalam air panas. Campurkan sirap panas dengan tepung beras sedikit demi sedikit untuk mendapatkan adunan yang pekat dan licin.
  2. Biarkan adunan dalam suhu bilik selama 20-30 minit. Panaskan minyak di dalam kuali.
  3. Sementara itu anggarkan cedukan hingga dapat dibuat 12 ceduk atau 12 keping kuih karas.
  4. Tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan kuih karas dan pusingkan acuan tersebut untuk menghasilkan satu lapisan nipis, berbentuk jala di dalam minyak panas.
  5. Pastikan kawalan api dapur agar karas tidak hangus.
  6. Ayun putarkan adunan menjadi jala sebesar ukuran 6 inci garispusatnya.
  7. Apabila jala menjadi warna keperangan, lipatkan kuih menjadi setengah. Angkat dan letak di atas tapisan sekejap, biarkan minyak turun.
  8. Siap untuk dihidang. Jika hendak dibungkus, susun di atas kertas tisu dapur terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0