Bahan-Bahan:
450 gram kobis panjang - dihiris
1 batang karot, dikerat dan dibelah-belah
memanjang
1 ketul tauhu, potong kiub
1 ekor ikan selayang, direbus dan
diambil isinya sahaja
3 biji cili merah, dibelah tidak
putus
3 biji bawang merah - dilumatkan
1 siong bawang putih - dilumatkan
2 cawan santan pekat
1 cawan air
Sedikit belacan
garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaannya:
- Panaskan secawan air,
masukkan kobis panjang dan karot.
- Sebaik mula mendidih,
masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dilumatkan, tauhu, isi
ikan selayang, belacan dan lada merah, panaskan dengan api perlahan hingga
mendidih.
- Masukkan santan pekat dan
kacau sentiasa agar santan tidak berketul.
- Perasakan dengan garam dan
gula secukupnya.
No comments:
Post a Comment