Friday, May 4, 2001

PETUA MEMILIH BUAH DURIAN YANG ELOK


1.                   Angkat durian tersebut. Jika ringan isinya memang tebal dan bijinya kecil.

2.                   Pilih tangkai pada buah yang besar untuk isinya yang besar dan tebal.

3.                   Goncangkannya. Jika  bergegar dan berbunyi, buahnya elok kerana tidak melekat dengan dinding kulit pada sebelah dalamnya.

4.         Lihat pada bahagian kulitnya. Jika bergelombang dan tidak bulat sepenuhnya bermakna isinya tebal dibahagian yang benjol tersebut.

5.         Cuba hidu dan cium baunya. Sekiranya berbau karbait bermakna buah itu diperam, jika berbau wangi bermakna buahnya telah masak, sekiranya berbau masam bermakna buahnya telah basi terutamanya sekiranya durian tersebut sudah merekah. Jangan banyak mencium kerana ia akan mengurang deria bau anda. (Bawa bekal sebungkus serbuk kopi untuk reset deria hidung anda).

6.            Perhatikan betul-betul sama ada ada lubang kecil atau tidak. Sekiranya terdapat lubang kecil yang berwarna hitam. Itu adalah lubang ulat yang masih kecil memasukinya dan akan membesar di dalam buah durian tersebut. Lihat pada persekitaran lubang kalau-kalau ada habuk yang membubuk atau berlubang besar kerana itulah laluan ulat yang telah dewasa yang mungkin masih berada di dalamnya.

7.        Pastikan durian tersebut belum dikopek atau dibuka kerana durian yang telah merekah atau terbuka pasti akan basi dalam ½ hari sahaja. Rasanya akan menjadi masam dan sejuk.

8.              Jangan memilih buah yang diperam, pilihlah buah durian yang jatuh dari pokoknya sahaja. Buah yang diperam atau lama biasanya nampak layu dan kekeringan.

9.             Selepas itu, minta pendapat penjual tentang buah yang telah dipilih dan hendak dibeli itu, jika penjual memberi jaminan baik, terus minta penjual kopek di hadapan mata anda sendiri. Bawa balik isi yang telah dikopek tadi, jangan bawa kulit, berat.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0