Monday, April 16, 2001

KUIH KOCI

Bahan untuk kulit:

1 kg tepung pulut
1 biji kelapa - diambil santan

Bahan untuk inti:
1 biji kelapa - diambil isi
200 g gula merah
1 cawan kecil air
1 helai daun pandan

Cara-Cara Membuatnya:-


  1. Untuk kulitnya, campurkan tepung dengan santan dan bancuh hingga menjadi liat. Kemudian, bahagikan adunan kepada bilangan doh.
  2. Leperkan kulit untuk ruang intinya.
  3. Untuk menyediakan intinya pula, campurkan semua bahan inti dan masakkan hingga kering.
  4. Selepas itu, lakukan langkah yang sama iaitu bahagikan inti untuk dibalut bersama kulitnya.
  5. Balut dengan kemas hingga habis.
  6. Kukus selama 10 minit sebelum dibalut dengan daun pisang. Selepas 10 minit keluarkan koci dan gaulkan dengan sedikit pati santan yang pekat tadi.
  7. Akhir sekali balutkan dengan daun pisang dan kukus selama 2 minit.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0