Saturday, May 19, 2001

CUCUR BADAK


Bahan untuk membuat inti:

½ biji kelapa parut putih
100 gram udang kering - direndam dan dilumatkan
1 siong bawang putih
3 biji bawang merah
7 tangkai lada merah
1 cm halia
1 batang serai
Lumatkan bahan di atas dengan ½ cawan air
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu gula
½ sudu kecil garam
2 sudu minyak masak

Cara-cara untuk membuat inti:


1.    Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dilumatkan. Masak hingga menggelegak dan air sering.
2.                Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk membuat doh:-

250gram keledek (rebus dan lenyek)
3 ½ sudu tepung gandum
½ sudu kecil garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara untuk membuat doh:

1.   Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2.       Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah-tengahnya.
3.       Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4.       Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0