Friday, May 18, 2001

TALAM NANGKA


Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

200 gram nangka - potong kecil
200 gram tepung beras
250 gram gula
800 gram santan
½ sudu kecil pewarna kuning

Cara-cara untuk membuat lapis bawah:
1.                   Panaskan kukusan dan leset minyak pada loyang.
2.                   Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3.                   Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:


1 ½ cawan tepung beras
4 ½ cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2.                   Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi.
3.                   Kukus semula selama 25 minit.
4.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0