Bahan-bahannya:-
½ biji kelapa parut
2½ cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung gandum
1cawan air (atau secukupnya)
1sudu kecil garam
Untuk siranya:-
½ cawan gula
½ cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara
Membuatnya:-
1.
Di dalam mangkuk adunan, satukan kelapa,
tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul hingga rata.
2.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
menguli hingga doh menjadi lembut dan senang dibentuk. (Jangan terlebih air).
3.
Bentukkan doh sebesar diameter 2½ inci atau
pilihan anda.
4.
Goreng dengan api sederhana. Angkat dan toskan
minyak sementara direndam sira.
5.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar
betul-betul berlengas dan mula berbuih, barulah dimasukkan kuih yang telah
digoreng.
6.
Padamkan api dan kacau hingga kering. Angkat.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment