Saturday, June 9, 2001

PULUT BERINTI

Bahan-bahan untuk membuat inti:-

½ biji kelapa muda parut
½ cawan gula melaka
½ cawan air
2 helai daun pandan

Cara membuat inti:
  1. Masukkan kesemua bahan untuk inti.
  2. Didihkan ke atas api.
  3. Angkat dan ketepikan.


Bahan-bahan untuk penyediaan pulut:


3 cawan beras pulut - basuh dan rendam seketika
4 cawan santan
½ sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya - layur di atas api

Cara-Cara Membuatnya:-
  1. Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus selama ½ jam.
  2. Ambil pulut yang telah dikukus dan letakkan atas daun pisang.
  3. Ambil inti kelapa manis dan letakkan atas pulut.
  4. Bungkuskan pulut saperti bungkus nasi lemak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0