Bahan-bahan untuk inti:
1 biji kelapa parut putih
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
½ cawan air
Cara-cara membuat inti:
1.
Gaulkan semua bahan untuk inti ke dalam kuali
dan jerang atas api sederhana.
2.
Kacaukan inti hingga memekat dan separa kering.
Angkat dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk kuih:
1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan - ½ mangkuk
santan dimasak hingga pecah minyak.
½ sudu kecil garam
Daun pisang yang telah dilayur
secukupnya
Cara-cara membuatnya:-
1. Gaul
rata tepung pulut dan santan bersama garam. Uli adunan ini hingga menjadi satu doh
yang lembut dan boleh dibentuk.
2. Bahagikan
adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan
isikan inti tadi di tengahnya. Bulat-bulatkan dan celup ke dalam santan masak.
3. Bungkus
adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai.
4. Panaskan
kukusan. Masukkan bungkusan-bungkusan tadi ke dalam kukusan. Kukus antara 20 -
30 minit (sehingga masak). Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment