Monday, July 9, 2001

KOCI


Bahan-bahan untuk inti:

1 biji kelapa parut putih
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
½ cawan air

Cara-cara membuat inti:
1.                   Gaulkan semua bahan untuk inti ke dalam kuali dan jerang atas api sederhana.
2.                   Kacaukan inti hingga memekat dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk kuih:

1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan - ½ mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak.
½ sudu kecil garam
Daun pisang yang telah dilayur secukupnya


Cara-cara membuatnya:-
1.       Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam. Uli adunan ini hingga menjadi satu doh yang lembut dan boleh dibentuk.
2.       Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Bulat-bulatkan dan celup ke dalam santan masak.
3.       Bungkus adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai.
4.       Panaskan kukusan. Masukkan bungkusan-bungkusan tadi ke dalam kukusan. Kukus antara 20 - 30 minit (sehingga masak). Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0