Monday, July 16, 2001

KUIH ABOK-ABOK

Bahan-Bahannya:- 

200 g sagu biji yang telah dibersihkan dan ditos.
300 g kelapa parut - ambil putihnya sahaja.
5 ml air
5 ketul gula melaka - dihancurkan.
Beberapa helai daun pisang dan penyucuk lidi.
Sedikit garam.

Cara-Cara Membuatnya:-



  1. Gaul sagu dengan kelapa parut, garam dan air sehingga sebati.
  2. Ambil sehelai daun pisang, bentukkan kon dan masukkan 2 sudu adunan sagu tadi, kemudian letakkan satu sudu kecil gula melaka hancur dan tutup dengan satu sudu sagu lagi. Tekan supaya padat.
  3. Gunakan lidi untuk kokot lipatan sebelah bawah.
  4. Buat lagi sehingga adunan habis.
  5. Kukus selama 40-45 minit atau sehingga masak.
  6. Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0