Friday, July 27, 2001

PULUT SERUNDING



Bahan-bahan untuk membuat serunding:-

½ biji kelapa parut putih
5 tangkai lada kering – direndam air panas dan dilumatkan dengan ¼ cawan air
1 sudu udang kering - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
½ biji bawang besar – dilumatkan bersama lada kering
2 sudu gula
½ sudu kecil garam

Cara untuk membuat serunding:

1.  Masukkan semua bahan untuk serunding kecuali kelapa ke dalam kuali di atas api sederhana. Gaul rata hingga menggelegak.
2.  Masukkan kelapa parut dan kacau rata. Masak hingga kering dengan api kecil dan kacau.Tutup api dan biarkan sejuk.
3.     Gaulkan kelapa tadi separa halus. Ketepikan.

Bahan untuk penyediaan pulut:


2 cawan beras pulut
½ sudu kecil garam
Air secukupnya

Cara-Cara Membuatnya:-

1.  Basuh bersih beras pulut, tos dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tambah air secukupnya dan garam. Tanak seperti masak nasi biasa.
2.  Setelah masak biarkan sejuk seketika.
3. Ratakan pulut di dalam loyang. Terbalikkan pulut dari loyang. Potong empat segi atau terap dengan acuan bulat. Buat hingga habis.
4.  Balut serunding pada pulut tadi. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0