Bahan-bahan untuk membuat serunding:-
½ biji kelapa parut putih
5 tangkai lada kering – direndam
air panas dan dilumatkan dengan ¼ cawan air
1 sudu udang kering - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
½ biji bawang besar – dilumatkan
bersama lada kering
2 sudu gula
½ sudu kecil garam
Cara untuk membuat serunding:
1. Masukkan
semua bahan untuk serunding kecuali kelapa ke dalam kuali di atas api sederhana.
Gaul rata hingga menggelegak.
2. Masukkan
kelapa parut dan kacau rata. Masak hingga kering dengan api kecil dan kacau.Tutup
api dan biarkan sejuk.
3. Gaulkan
kelapa tadi separa halus. Ketepikan.
Bahan untuk penyediaan pulut:
2 cawan beras pulut
½ sudu kecil garam
Air secukupnya
Cara-Cara Membuatnya:-
1. Basuh
bersih beras pulut, tos dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tambah air secukupnya
dan garam. Tanak seperti masak nasi biasa.
2. Setelah
masak biarkan sejuk seketika.
3. Ratakan
pulut di dalam loyang. Terbalikkan pulut dari loyang. Potong empat segi atau terap
dengan acuan bulat. Buat hingga habis.
4. Balut
serunding pada pulut tadi. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment