Tuesday, October 16, 2001

BINGKA UBI KAYU


Bahan-Bahannya:-

2 kg ubi kayu - dikupas, diparut dan disejat
300 g gula pasir
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning telur
2 biji telur ayam segar - dipukul sebentar
500 ml santan daripada 1 biji kelapa

Cara-Cara Membuatnya:-




  1. Masukkan ubi kayu parut di dalam mangkuk adunan.
  2. Kemudian masukkan gula pasir bersama garam, telur dan pewarna kuning. Kacau hingga sebati. Masukkan santan, kacau hingga ia sebati dan tidak berketul-ketul.
  3. Leset sedikit minyak masak pada loyang bakar dan tuang bancuhan ke dalamnya. Bakar adunan pada suhu 300°C selama30 minit atau sehingga permukaannya kekuningan.
  4. Biar ia sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0