Friday, November 16, 2001

BUAH GOMAK


Bahan-bahannya:-

Tepung:

500 gram kacang hijau

Cara-cara membuat tepung kacang hijau:

1.                   Kacang hijau dibuang kulit, dibasuh dan ditoskan.
2.                   Goreng tanpa minyak sehingga kemerahan.
3.                   Sejukkan dan mesin sehingga halus. Kemudian diayak.

Inti:


1 biji kelapa parut
1 kerek gula melaka (hancurkan)
200 gram gula merah
½ cawan air

Cara-cara membuat inti:

1.                   Didihkan air, masukkan gula melaka dan gula merah. Kacau hingga gula larut.
2.                   Masukkan kelapa parut, kacau rata. Tutup api dan ketepikan.


Doh:

1 bungkus tepung pulut
2 cawan tepung kacang hijau
Air secukupnya

Cara untuk membuat buah gomak:

1.           Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga sebati. Masak sebentar di atas api.
2.           Ambil sejemput tepung pulut tadi dan leperkan. Letakkan inti ditengah-tengahnya. Tutup dan leperkan semula. Buat sehingga habis.
3.               Sementara itu panaskan air kukusan.
4.         Kukus adunan tadi sehingga masak. Angkat dan salut dengan tepung kacang hijau. Siap untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0