Friday, October 12, 2001

TEPUNG BUNGKUS


Bahan-bahan untuk membuat inti:-

½ biji kelapa parut putih
1 ketul gula melaka
2 sudu air
1 helai daun pandan

Cara-cara menyediakan intinya:

1.                   Cairkan gula dengan air bersama daun pandan di atas api kecil hingga mendidih.
2.                   Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Tutup api dan sejukkan.

Bahan-bahan untuk membuat kuih:

1 cawan tepung beras
2 cawan santan
½ sudu kecil garam
4 sudu tepung pulut (bancuh dengan 1 sudu air membentuk doh)
Daun pisang yang telah dilayur dan lidi secukupnya

Cara-cara Membuatnya:

1.             Leperkan doh tepung pulut dan masukkan sedikit inti. Tutup jadikan bebola. Buat sampai habis.
2.               Bancuh tepung beras bersama santan. Kacau atas api hingga separuh masak.
3.               Panaskan kukusan.
4.               Ambil dua sudu bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 bebola tadi dan tutup dengan dua sudu lagi tepung.
5.           Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun, kokot dengan lidi dan kukuskan selama 20 minit.
6.               Sejukkan dan hidangkan Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0