Sunday, December 16, 2001

CUCUR KELADI


Bahan-Bahannya:-

500 g keladi - dikukus empuk dan dipotong dadu
100 g udang kertas - dikupas kulitnya
10 g ikan bilis - ditumbuk kasar
3 tangkai daun sup - dihiris halus
1 ulas bawang besar - dimayang halus
1 biji lada merah - dihiris
1 sudu kecil gula pasir
1 biji telur ayam segar
Air
Garam - secukup rasa
Minyak masak

Cara-Cara Membuatnya:-

  1. Ayak tepung gandum dan satukan dengan garam dan gula.
  2. Kemudian masukkan udang kertas, ikan bilis,daun sup, bawang besar, lada merah dan telur sambil digaul rata.
  3. Setelah itu masukkan pula air mengikut kepekatan adunan yang sesuai. Akhir sekali, campurkan keladi.
  4. Sudukan adunan ke dalam kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
  5. Hidangkan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0