Thursday, January 10, 2002

FUCUK

Bahan-bahannya:


1 kg kacang soya - direndam tenggelam dalam air bersih sekurang-kurangnya 4 jam
215 ml Air Abu
7 liter Air Bersih.

Cara-cara Memprosesnya:


1.   Rendam Kacang soya sekurang-kurangnya selama 4 jam dan bersihkan biji kacang soya itu dan ditos.

2.   Dengan menggunakan sedikit-sedikit air dari 7 liter itu, kisar kacang soya itu menggunakan mesin pengisar terlebih dahulu supaya kacang soya itu hancur dan tambah lagi baki air itu dan terus mengisar untuk menghasilkan susu kacang soya, tapis untuk asingkan hampasnya.

3.  Tuang Susu Kacang Soya yang telah ditapis ke dalam periuk yang lebar diameternya atau takungan untuk memasak fucuk. Masukkan 215 ml Air Abu dan terus dikacau sekejap hingga sebati, selepas itu biarkan memanas dengan api yang sederhana.

4.    Dengan kepanasan yang stabil itu, campuran susu kacang soya itu akan menghasilkan selapis selaput pada permukaan. Selaput yang timbul mulanya berwarna putih dan akhirnya beransur menjadi kuning.

5.  Sebaik ianya berwarna kuning dan nampak sikit berkedut asingkan dengan menyiring bahagian tepi dengan pisau nipis dengan menggunakan rotan atau dawai keras; selak dan angkat ke atas, sidai fucuk itu pada penyidai. Ulangi beberapa kali untuk menuai fucuk yang dihasilkan.

6.      Fucuk yang basah itu perlu terlebih dahulu dijemur di panas matahari supaya kering.




# semoga bermanfaat untuk meningkatkan ekonomi keluarga

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0