Monday, June 17, 2002

KOCI LABU


Bahan-bahan untuk inti:

1 biji kelapa parut putih
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
½ cawan air

Cara-cara untuk membuat inti:

1.               Gaulkan semua bahan-bahan untuk membuat inti ke dalam kuali dan jerang atas api sederhana.
2.                Kacaukan inti hingga memekat dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk membuat kuih:


1 biji labu (rebus dan lecek)
½ sudu kecil garam
Tepung pulut secukupnya
Daun pisang yang telah dilayur secukupnya
1 cawan minyak masak

Cara-cara Membuatnya:-

1.             Masukkan labu yang telah dilecek ke dalam mangkuk. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
2.             Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Bulat-bulatkan dan celup ke dalam minyak.
3.                  Bungkus adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai.
4.              Panaskan kukusan. Masukkan bungkusan-bungkusan tadi ke dalam kukusan. Kukus antara 20 - 30 minit (sehingga masak). Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0