Bahan-bahan untuk membuat inti:
½ biji kelapa parut putih
¼ cawan gula melaka
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air
Cara-cara untuk membuat intinya:-
1. Gaulkan semua bahan-bahan untuk membuat intinya
ke dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2. Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering.
Angkat dan ketepikan.
Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
½ cawan susu segar
1 biji telur ayam segar
½ sudu kecil garam
Cara-cara Membuatnya:-
1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau
sebati dan tapiskan.
2. Panaskan kuali leper dan leset dengan minyak
masak/ marjerin.
3. Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang-lenggangkan
kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4. Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.
Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas-kemas. Buat hingga habis. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment