Saturday, July 27, 2002

KUIH GULUNG (KETAYAP)


Bahan-bahan untuk membuat inti:

½ biji kelapa parut putih
¼ cawan gula melaka
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Cara-cara untuk membuat intinya:-


1.               Gaulkan semua bahan-bahan untuk membuat intinya ke dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2.                Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-

1 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
½ cawan susu segar
1 biji telur ayam segar
½ sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.               Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2.               Panaskan kuali leper dan leset dengan minyak masak/ marjerin.
3.          Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang-lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4.             Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas-kemas. Buat hingga habis. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0