Bahan-bahan untuk membuat inti:
200 gram kacang merah
Air secukupnya (untuk rebus)
100 gram gula perang
½ sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil garam
3 sudu minyak masak
Cara untuk membuat inti:-
1. Rebus kacang hingga separuh kembang dan gaul
sehingga halus (gaul bersama air rebusannya)
2. Satukan kesemua bahan untuk inti dan masak
hingga pekat.
3. Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau
sehingga rata.
Bahan-bahan untuk membuat pau:
500 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
1 sudu gula
1 sudu kecil yis segera
2 sudu shorterning
250 gram air suam
keratan daun pisang atau
kertas minyak.
Cara-Cara Membuatnya:-
1. Gaul rata semua bahan
kecuali air.
2. Masukkan air
sedikitsedikit sehingga habis. Uli sehingga licin. Tutupkan dengan kain lembab
dan biarkan naik 2X ganda.
3. Tumbukkan adunan dan
bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulatkan dan masukkan inti.
4. Lapikkan adunan di atas
keratan daun pisang atau kertas minyak.
5. Rehatkan adunan
sehingga naik lagi.
7. Panaskan kukusan.
8. Masukkan adunan dan
kukus selama 10 minit.
9. Buka tudung dengan
perlahan-perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment