Friday, July 19, 2002

PAU KUKUS


Bahan-bahan untuk membuat inti:

200 gram kacang merah
Air secukupnya (untuk rebus)
100 gram gula perang
½ sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil garam
3 sudu minyak masak

Cara untuk membuat inti:-

1.       Rebus kacang hingga separuh kembang dan gaul sehingga halus (gaul bersama air rebusannya)
2.               Satukan kesemua bahan untuk inti dan masak hingga pekat.
3.                Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.

Bahan-bahan untuk membuat pau:

500 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
1 sudu gula
1 sudu kecil yis segera
2 sudu shorterning
250 gram air suam
keratan daun pisang atau kertas minyak.

Cara-Cara Membuatnya:-

1.         Gaul rata semua bahan kecuali air.
2.       Masukkan air sedikitsedikit sehingga habis. Uli sehingga licin. Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
3.    Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulatkan dan masukkan inti.
4.          Lapikkan adunan di atas keratan daun pisang atau kertas minyak.
5.          Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
7.          Panaskan kukusan.
8.          Masukkan adunan dan kukus selama 10 minit.
9.       Buka tudung dengan perlahan-perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0