Sunday, August 4, 2002

CUCUR UDANG


Bahan-bahannya:-

Untuk sos :

10 tangkai lada kering –rendam air panas, ditos dan dilumatkan
2 siung bawang putih - dilumatkan
1 cm halia - dilumatkan
1 sudu kecil garam
2 sudu gula
2 sudu gula melaka
½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak dan dilumatkan separa halus)

Untuk cucur :

1kg tepung gandum
300 gram udang basah (saiz kecil / sederhana)
2 pokok daun bawang (potong kecil-kecil)
500 gram taugeh
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara Membuatnya:-


Untuk sos cucur udang:

1.       Satukan semua bahan kecuali kacang tanah di dalam periuk. Reneh dan kacau sehingga gula larut. Biarkan mendidih seketika.
2.       Masukkan kacang tanah. Tutup api dan ketepikan.

Untuk cucur :

1.       Campurkan kesemua bahan kecuali udang dan minyak masak di dalam mangkuk. Bancuh pekat dengan air yang mencukupi. Biarkan selama 1 jam.
2.       Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
3.       Gunakan senduk separa bulat sebagai acuan, ceduk adunan, letak 1 atau 2 ekor udang basah di atas adunan, biar tenggelam sikit. Masukkan ke dalam minyak panas satu persatu. Goreng sehingga keemasan. Angkat dan tos.
4.       Hidang bersama sos. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0