Friday, August 9, 2002

Puteri Ayu


Bahan-Bahannya:

2 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam segar
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil ovalate
1 sudu kecil baking powder
1 cawan santan kotak
1 sudu kecil esen pandan
1 sudu kecil pewarna hijau

Penyediaan Kelapa:

1 biji kelapa parut putih
1 sudu kecil garam
2 sudu tepung gandum (Gaul sebati, kemudian kukus sekejap)

Cara-Cara Membuatnya:- 


  1. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  2. Pukul telur, gula, ovalate dan esen pandan hingga kembang putih. 
  3. Masukkan santan selang seli dengan tepung.
  4. Apabila telah sebati, tuang pewarna hijau. Kacau hingga sebati sekali lagi.
  5. Leset acuan dengan sedikit minyak.
  6. Masukkan kelapa yang dah kukus ke dalam dan tekan ke dasar acuan.
  7. Tuang adunan tepung paras acuan kukus 15 minit dengan api kuat.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0