Wednesday, August 14, 2002

KARIPAP CHE NAH


Bahan-bahannya:-

Bahan Inti:

1 kg kentang/keledek - dipotong dadu
600 gram bawang besar - dipotong dadu
800 gram daging lembu/ayam - dipotong dadu
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah - Tumbuk lumat
4 siung bawang putih
1 inci halia
1 sudu jintan manis
1 bungkus serbuk kari
 ¾ cawan minyak masak
1 batang kulit kayu manis
3 sudu gula
1 sudu garam
½ sudu kecil serbuk perisa -jika mahu
700 ml air

Bahan doh:

1 kg tepung gandum - diayak
1 sudu garam
¾ buku lepa susu
2 biji telur ayam segar
1 cawan ais
500 ml air
Minyak masak - untuk menggoreng

Cara-Cara Membuatnya:-


Untuk Inti :

1.           Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis hingga kembang, masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga garing. Masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
2.         Masukkan daging/ayam dan gaul sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa, air dan kentang /keledek. Biarkan mendidih hingga agak kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Untuk Kulit :

1.                Masukkan tepung ke dalam mangkuk.Gaulkan bersama air, garam dan ais.
2.          Sementara itu gaul tepung dan telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata-rata atas tepung tadi. Gaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti. Masukkan air ais bergaram sedikit demi sedikit dan gaul hingga jadi doh. Rehatkan ½ jam.
3.            Ambil sedikit doh, canai nipis 2 mm tebal atas landasan bertepung dan isikan 1 sudu inti, tutup dan kelim kemas-kemas / gunakan acu karipap untuk menutupnya dan elakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.
4.               Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang perlahan.
5.                Goreng karipap hingga kuning keemasan. Angkat dan tos. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0