Bahan-bahannya:-
3 biji ubi kentang – dipotong
dadu
1 biji bawang besar
2 siung bawang putih - dicincang
1 sudu kecil serbuk jintan
manis
1 sudu kecil serbuk jintan
putih
1 sudu rempah kurma - bancuh
dengan 2 sudu air
½ cawan air
200 gram daging cincang
½ tin kacang pis
Sedikit daun sup dan daun
bawang -hiris
2 sudu minyak
½ sudu kecil garam
Kulit popia secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara-Cara Membuatnya:-
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
- Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
- Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
- Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
- Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
- Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
- Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment