Tuesday, September 24, 2002

SAMOSA


Bahan-bahannya:-

3 biji ubi kentang – dipotong dadu
1 biji bawang besar
2 siung bawang putih - dicincang
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu rempah kurma - bancuh dengan 2 sudu air
½ cawan air
200 gram daging cincang
½ tin kacang pis
Sedikit daun sup dan daun bawang -hiris
2 sudu minyak
½ sudu kecil garam
Kulit popia secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-Cara Membuatnya:-


  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
  3. Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
  4. Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
  5. Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
  6. Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
  7. Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0