Bahan-bahan untuk lapis bawah:
425
gram kacang merah
2
cawan tepung beras
½
cawan tepung ubi/kanji/jagung
1
cawan gula
3
cawan santan cair
1 sudu
kecil garam
½ sudu
kecil pewarna merah
Cara-cara membuat untuk lapisan bawah:
1.
Panaskan kukusan dan leset
minyak pada loyang.
2.
Masukkan semua bahan
kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapis.
3.
Masukkan kacang merah
yg dimesin dan kacau rata.
4.
Masukkan adunan ke
dalam loyang dan kukus sehingga masak dalam ½ jam.
Untuk lapis atas :
1
cawan tepung beras
3
cawan santan pekat
½ sudu
kecil garam
Cara-cara Membuatnya:-
1. Gaulkan semua bahan
dan tapis. Masak adunan di atas api kecil.
2. Bila adunan lapisan
bawah telah masak, cakarkan sedikit dan tuang santan atas permukaan kacang
merah tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3. Sejukkan dan potong. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment