Thursday, September 26, 2002

TALAM KACANG MERAH


Bahan-bahan untuk lapis bawah:

425 gram kacang merah
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair
1 sudu kecil garam
½ sudu kecil pewarna merah

Cara-cara membuat untuk lapisan bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan leset minyak pada loyang.
2.                   Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapis.
3.                   Masukkan kacang merah yg dimesin dan kacau rata.
4.                   Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak dalam ½ jam.


Untuk lapis atas :


1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
½ sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.               Gaulkan semua bahan dan tapis. Masak adunan di atas api kecil.
2.              Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit dan tuang santan atas permukaan kacang merah tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3.               Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0